Za poznáním Chodska

Rotator

Databáze nositelů lidové kultury

Marie Vondrovicová

Řemeslo: chodské koláče
Marie Vondrovicová


Ačkoliv paní Marie Vondrovicová vystudovala ekonomickou školu a chodské koláče pekla jen po práci ve svém volném čase, otevřela si v Bořicích vlastní pekárnu a cukrárnu. Tato provozovna nabízí celou řadu cukrářských a pekařských výrobků. Největší pozornost je však stále věnována chodským koláčům, na jejichž vzhledu poznáme, zda jsou určeny pro oblast horního nebo dolního Chodska. Koláče horního Chodska jsou méně zdobené, nejčastěji jen pruhy, které tak vytvářejí jednoduché geometrické tvary. Naopak koláče dolního Chodska se vyznačují bohatším zdobením – květinovými motivy a různými ornamenty.

Péct koláče se naučila paní Vondrovicová od „tety Pepi“, recept ale postupem času zdokonalovala. V provozovně pracují v současné době samé ženy, které se střídají ve směnném provozu. Při zdobení používají kolem 150 vzorů, které se naučily od svých předků nebo vzájemným odkoukáváním. V roce 2013 upekly na tradiční Chodské slavnosti 10 187 koláčů za tři dny.

Chodské koláče z Bořic ochutnali dokonce i ve Španělsku, Německu, Francii, Austrálii nebo Belgii. Proto neváhejte a přijďte ochutnat i vy. Kromě chodských koláčů si můžete objednat např. vánočky, ovocné koláče, rolády nebo vánoční cukroví. 

Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí

TOPlist